سوالات پرتکرار

معمولا افراد زمانی به دندانپزشک مراجعه می‌کنند که مشکلی در دهان و یا دندان‌های خود داشته باشند که این امری اشتباه است. چون وقتی شما در این زمان به دندانپزشک مراجعه می‌کنید احتمالا دیگر دیر شده است و یا دندان شما قابل نگهداری نیست و یا با صرف هزینه زیادی درمان شما انجام می‌گیرد.

لذا توصیه می‌شود برای خود یک دندانپزشک خوب انتخاب کرده و برای معاینه و طرح درمان اولیه به ایشان مراجعه کنید. در این زمان از دندانپزشک خود بخواهید که تمامی کارهایی که باید برای سلامت دهان و دندان خود انجام دهید یا به اصطلاح طرح درمان اولیه را به شما بگوید و بعد هر چه سریع‌تر نسبت به انجام آنها اقدام کنید.

در مرحله بعد برای سالم ماندن دندانها و همچنین سلامت دهان خود معمولا هر ۶ ماه یک بار برای چکاپ دوره‌ای به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

برای یافتن دندانپزشک موردنظرتان می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید :

  • پرسش از دوستان، بستگان، آشنایان و همکارانی که به آنها اعتماد دارید. 
  • با یک جستجوی ساده در اینترنت شما می‌توانید یک مطب یا کلینیک دندانپزشکی که ترجیحا نزدیک به منزل یا محل کار خود می‌باشد را پیدا کرده و به آنجا مراجعه کنید.
  • جستجو در شبکه‌های مجازی مثل اینستاگرام و … . که این راه آخرین راه مطمئن برای پیدا کردن یک دندانپزشک خوب است.
  •  اولین ویژگی و رسالت اصلی هر دندانپزشک خوب کمک به مردم در محافظت از دندان‌ها و کاستن از درد و حل مشکلاتی است که بیماری‌های دهان و دندان موجب آن می‌شود. 
  • دومین ویژگی یک دندانپزشک خوب این است که باید رفتاری اطمینان‌بخش و حاکی از اعتماد داشته باشد.
  • سومین ویژگی یک دندانپزشک خوب، داشتن روابط عمومی بالا و یک سری مهارت‌های اجتماعی است. 
  • چهارمین ویژگی یک دندانپزشک خوب تمایل و توانایی رعایت اصول کار در حرفه خود است. هرگونه نقض این اصول نه تنها سلامت بیمار را به خطر می‌اندازد، بلکه احتمال شکایت از دست دندانپزشک به مراجع قانونی را بالاتر می‌برد.
  • پنجمین ویژگی یک دندانپزشک خوب ظرافت کاری، دقت در کار و توجه به کوچکترین جزئیات است.
  • ششمین و آخرین ویژگی یک دندانپزشک خوب تبحر و مهارت در کار با دست است. 
  • قبل از مراجعه به دندانپزشکی آرامش داشته باشید و حتی در صورت امکان کمی بخوابید. خستگی می‌تواند آستانه تحمل شما به درد را کاهش دهد یا روند بی‌حس شدن دندان‌ها را با مشکل مواجه کند.
  • مسواک بزنید . دهان شما نشانه شخصیت شماست! در واقع شرایط دهان و دندان‌های شما و میزان توجه به بهداشت دهان، تصویری کلی از شخصیت فردی و اجتماعی شما را نشان می‌دهد.
  • توصیه می‌شود از نخ دندان هم استفاده کنید زیرا، کشیدن نخ دندان برای سلامت دندان‌های شما بسیار مفید است.
  • دارو‌های احتمالی و سابقه پزشکی خود را همراه داشته باشید.نحوه و دستور مصرف دارو و تشخیص این مورد بر عهده دندانپزشک و پزشک معالج بیماری شماست.
  • عکس‌های قبلی و پرونده دندانپزشکی خود را در صورت وجود همراه داشته باشید.
  • تشنه و گرسنه نباشید . تشنگی و گرسنگی می‌تواند آستانه تحمل درد شما را کاهش دهد و بر اضطرابتان بیافزاید.
  • پیش از رسیدن وقت ویزیت یا درمان خود در مطب حضور داشته باشید.
  • در صورت لزوم از اعضای خانواده‌تان یا از دوستان به عنوان همراه در کنار خود داشته باشید.

اگر بصورت متناوب در طول روز می خورید یا می نوشید(به خصوص غذاها یا نوشیدنی‌هایی که حاوی قند و نشاسته هستند)، حملات اسیدی آنها باعث می‌شود که مینای دندان همانند مواد معدنی از دست برود. ممکن است لکه‌های سفید(نشانه پوسیدگی) در جایی که مواد معدنی از بین رفته‌اند ظاهر شود.

شکستن دندان، همچنین لق شدن آن، عفونت لثه، تخریب استخوان فک در ناحیه دندان پوسیده ، آبسه دندان که معمولا بسیار دردناک است می‌تواند از عوارض عدم درمان پوسیدگی دندان باشد.

خمیر دندان‌های سفید کننده صرفا لکه‌های سطحی روی دندان را تمیز می‌کنند و در واقع رنگ دندان ‌ا را تغییری نمی‌دهند.

ریشه دندان،کانالی است که درون آن عروق خونی، عروق عصبی و بافت نرم دندان(پالپ) وجود دارد. امتداد این ریشه در زیر لثه قرار دارد و به واسطه رباط‌هایی، به استخوان‌های فک متصل می‌شود.برخی از دندان‌ها، یک ریشه و برخی دیگر ۲ یا ۳ ریشه دارند.

چنانچه پوسیدگی سطح دندان عمیق شود و پالپ را درگیر کند، فرد دچار درد‌های شدیدی می‌شود که در بعضی موارد کل فک را درگیر می‌کنند. برای درمان این مشکل، پالپ آسیب دیده را از دندان خارج کرده و به جای آن، دندان را با مواد مخصوصی پر می‌کنند. به این عمل، عصب کشی یا درمان کانال ریشه گفته می‌شود.

با عصب کشی دندان، اتصالات عروقی و عصبی دندان با فک قطع شده و اصطلاحا دندان دیگر زنده نیست و حسی نسبت به درد نخواهد داشت. با این حال، عملکرد دندان و دوام آن مثل سابق خواهد بود.

  • مشاهده تغییر رنگ، حفره و پوسیدگی‌های عمیق در دندان
  • دردهای شدیدی که با جویدن غذا تشدید می‌شوند
  • درد دندان در زمان خوردن نوشیدنی‌ها یا غذاهای گرم یا سرد
  • ورم و التهاب لثه در اطراف دندان
  • تغییر رنگ لثه(تیره شدن) در اطراف دندانی که درد می‌کند؛
  • آبسه و جوش اطراف دندان.

آنتی بیوتیک‌ها راهی برای درمان قطعی نیستند.هرچند که برخی از آنتی بیوتیک‌ها برای کاهش درد و عفونت در دندان مفید هستند، اما به هیچ وجه کار درمان را انجام نمی‌دهند. هنگامی که عصب آسیب دید، باید از طریق درمان ریشه خارج شود.

برای پوسیدگی دندان سن و سال خاصی وجود ندارد و با توجه به بهداشت فردی ممکن است در همه افراد و همه سنین پوسیدگی دندان رخ بدهد. اما رعایت بهداشت دهان و دندان و استفاده از مسواک و دهان شویه تا حد زیادی از این آسیب‌ها جلوگیری می‌کند. 

آمالگام، مزایای بسیار زیادی دارد که از جمله‌ی آن می‌توان به ارزان بودن، قوی و با دوام بودن آن اشاره کرد. استحکام بالای این ماده باعث شده در پر کردن دندان‌های بزرگ مثل آسیاب استفاده شود. همچنین این ماده به خوبی تمامی درزها را پوشش می‌دهد.

مهم‌ترین عیب این پرکننده، رنگ تیره آن است که بر زیبایی دندان‌ها بسیار تأثیرگذار است. از این پرکننده برای کودکان زیر ۶ سال نمی‌توان استفاده‌کرد.ضمنا ماده آمالگام نسبت به سرما و گرما حساس است و باعث شکاف و شکستگی می‌شود.

برای پر کردن دندان از موادی مختلف مانند کامپوزیت یا آمالگام استفاده می‌کنند که هر دو دارای ویژگی‌های خاص خود هستند. معمولاً برای پر کردن دندان‌هایی که در معرض دید هستند(دندان‌های نیش) از کامپوزیت و مواد سفید استفاده می‌کنند، اما دندان‌های کناری و عقب‌تر(دندان‌های آسیاب) نیز با استفاده از آمالگام قابل پر کردن هستند.

پر کردن با مواد سفید از نظر زیبایی گزینه بهتری است و کمتر کسی متوجه پر شدن دندان شما خواهد شد. همچنین میزان چسبندگی ماده کامپوزیت بسیار بیشتر است. اما از نظر استحکام، آمالگام گزینه مناسب‌تر و مقاومت در برابر سایش بیشتر است.

دندان عقل آخرین دندان آسیبا بزرگ است. این دندان‌ها معمولا در سنین بالاتر و از سن ۱۶ سالگی به بعد در دهان دیده می‌شوند. تعداد این دندان معمولا ۴ تا است. چون این دندان‌ها از سنین ۱۶-۱۷ سالگی به بعد رشد می‌کنند که با بلوغ فکری افراد تطابق دارد به آن دندان عقل می‌گویند.

از نظر علمی دندان نهفته، دندانی است که بنا به دلایلی در لثه مانده است و نتوانسته است از لثه بیرون زده و رشد کند. این اتفاق معمولا برای دندان‌های عقل و در زمانی که لثه جای کافی برای دندان نداشته باشد اتفاق می‌افتد.

در بسیاری از موارد دندان عقل یا به صورت کامل رشد نمی‌کند و یا به دندان‌های مجاور و لثه فشار وارد می‌کند که در این صورت باید از دهان خارج شود. البته این موضوع فقط به تشخیص دندانپزشک وابسته است.

به اعتقاد اکثر دندانپزشکان دندان نهفته باید هر چه سریعتر از دهان خارج شده و یا با استفاده از ارتودنسی به یک مکان مناسب هدایت شود.

ایمپلنت دندان یک نوع پایه فلزی(فیکسچر) خاص از جنس تیتانیوم است که با سلول‌های استخوان فک سازگاری کامل دارد و جایگزینی ثابت  و دائمی به جای دندان از دست رفته بوده و توسط دندانپزشک در داخل استخوان فک قرار می‌گیرد و قسمت تاج(اباتمنت) و دندان ساخته شده(روکش) بر روی آن قرار می‌گیرد .ایمپلنت دندان بهترین راه حل برای دندان‌های از دست رفته است. در واقع ایمپلنت دندان به صورت یک پیچ است که بر روی فک وصل می‌شود و این امکان را می‌دهد که تاج دندان مصنوعی به دندان طبیعی وصل شود.

ایمپلنت دندان با مزایایی همچون راحتی، مقاومت بالا، بازگرداندن توانایی جویدن طبیعی و زیبایی فوق العاده، باعث می‌شود تا رضایت خاطر بیماران نسبت به بریج‌های ثابت یا پروتز متحرک(دندان مصنوعی) بیشتر شود.در صورت رعایت بهداشت ، این دندان‌ها دائمی خواهند بود.

به طور معمول طول عمر ایمپلنت دندان از سایر درمان‌های جایگرین طولانی‌تر است و در صورت از دست رفتن ایمپلنت، امکان جایگزینی مجدد وجود دارد.

ایمپلنت‌های دندانی نزدیک‌ترین و شبیه‌ترین دندان‌ها به دندان‌های طبیعی هستند . هنگامی که کل دندان (از جمله ریشه) جایگزین می‌شود، مانند دندان‌های طبیعی عمل می‌کند.

سازندگان ایمپلنت با بهره گیری از دانش پزشکان متخصص توانستند ایمپلنت‌ها را به گونه‌ای در سایزها، اندازه‌ها و ابعاد مختلف طراحی کنند که پزشکان بتوانند به راحتی گزینه مناسب را برای هر بیمار انتخاب کنند.

ایمپلنت‌هایی با قطر کمتر در قسمت جلوی آرواره و ایمپلنت‌هایی با قطر بیشتر در نواحی عقبی آرواره کاشته می‌شوند.ایمپلنت‌ها با طول‌های متفاوتی از ۸ میلی‌متر تا ۱۶ میلی‌متر در دسترس هستند.

ایمپلنت‌های دندانی هم ظاهری شبیه به دندان طبیعی دارند و هم عملکرد آنها در دهان مانند دندان طبیعی خود بیمار باشد. ایمپلنت دندان و ضمائم آن موجب حفظ جوانی و ساختار چهره می‌شود و از بروز بیماری‌های لثه و تحلیل استخوان فک نیز جلوگیری می‌کنند.

عفونت در مرحله کاشت ایمپلنت یا پس از آن ممکن است به بافت‌های اطراف مانند دندان‌های دیگر یا رگ‌ها آسیب وارد کند. همچنین کاشت دندان به روش ایمپلنت ممکن است به رشته‌های عصبی نیز آسیب رسانده و موجب شود بیمار درد شدیدی احساس کند.

بی‌حسی یا احساس خارش در دندان‌های طبیعی دیگر، لثه، لب‌ها، چانه و مشکلات سینوسی زمانی که ایمپلنت‌ها در فک بالا کاشته می‌شوند؛ نیز از دیگر آثار منفی ایمپلنت‌های دندانی است که البته در صورتی که دندانپزشک تخصص کافی در ایمپلنت دندان داشته باشد به ندرت در بیمار مشاهده می‌شود.

  • ظاهر ناخوشایند، چروکیدگی و پیری زودرس
  •  تحلیل استخوان فک
  • احساس درد هنگام خوردن و جویدن
  • از دست دادن اعتماد به نفس به علت ظاهر ناخوشایند
  • به هم خوردن نظم سایر دندان‌ها
  • عفونت لثه و آسیب دیدن سایر دندان‌ها
  • سردرد
  • بیماری‌های لثه

دندان مصنوعی سنتی را می‌توان تقریبا برای تمام بیمارانی که تعداد زیادی از دندان‌هایشان از بین رفته، به کار برد اما ایمپلنت دندان ثابت یا اوردنچر تنها در صورتی که لثه و استخوان فک فرد از استحام و سلامت کافی برخوردار باشد، قابل استفاده است چون در روش کاشت ایمپلنت یا اوردنچر از دو یا چند ایمپلنت به عنوان پایه برای نگهداری پروتز دندان مصنوعی استفاده می‌گردد. جایگزین کردن دندان‌های از دست رفته با ایمپلنت دندان یا اوردنچر مزایای بسیار زیادی نسبت به دندان‌های مصنوعی متحرک دارد. این نوع دندان‌های ایمپلنت شده نه تنها به رشد استخوان فک کمک کرده و توانایی خوردن و صحبت کردن را مانند دندان‌های طبیعی برای بیمار فراهم می‌کند بلکه به جوان‌تر ماندن چهره آنها نیز کمک می‌کند.

کاشت دندان به روش ایمپلنت طول عمر بیشتری دارد و تقریباً یک روش دائمی است. چون پایه ایمپلنت از جنس تیتانیوم ساخته شده که بسیار مقاوم است و معمولاً تا پایان عمر بدون هیچ مشکلی در فک بیمار باقی می‌ماند.

ایمپلنت‌های دندانی دقیقا با هدف شباهت به دندان‌های طبیعی از نظر ظاهری و ساختاری طراحی شده‌اند. با کاشت پایه ایمپلنت(فیکسچر) به جای ریشه دندان طبیعی و سوار کردن دندان پروتزی به جای تاج دندان طبیعی روی پایه ایمپلنت از طریق اباتمنت، هیچ تفاوتی بین ایمپلنت و دندان طبیعی در دهان‌تان احساس نخواهید کرد. 

عدم اقدام به موقع دارای عواقبی مثل تحلیل لثه، تحلیل استخوان فک و تغییر ظاهر چهره که در اثر تحلیل لثه در دهان شما اتفاق می‌افتد در پی دارد. این تحلیل استخوان نه تنها موجب تغییر چهره شما می‌شود بلکه کاشت ایمپلنت را نیز با مشکل مواجه می‌کند.

تحلیل استخوان  موجب می‌شود که استخوان شما شکننده‌تر شود و احتمال آسیب دیدن آن نیز افزایش یابد. زمانی که تحلیل استخوان در ناحیه فک اتفاق می‌افتد می‌تواند تاثیر منفی روی عملکرد دندان‌های شما داشته باشد. تحلیل استخوان فک اطراف محل ایمپلنت تقریباً در ۵ تا ۱۰ درصد بیمارانی که کاشت دندان به روش ایمپلنت انجام داده‌اند، دیده می‌شود.

ایمپلنت‌های دندانی یک روش دائمی برای جایگزین شدن با دندان از دست رفته هستند که علاوه بر بهبود سلامت از تحلیل استخوان فک نیز جلوگیری می‌کنند.

در صورتی که تحلیل استخوان فک در مراحل ابتدایی خود باشد؛ جایگزین کردن دندان با ایمپلنت به عنوان ریشه مصنوعی که تقریباً همان تأثیر ریشه طبیعی را بر تقویت و رشد استخوان فک ایفا می‌کند؛ تاثیر بسزایی در درمان تحلیل استخوان فک دارد. در صورتی که تحلیل استخوان فک شدید باشد پیش از کاشت ایمپلنت نیاز به انجام عمل پیوند استخوان است.

لیفت(حرکت دادن) سینوس عمل جراحی است که به فک بالا، استخوانی اضافه می کند که دندان‌های آسیاب(دندان‌های عقب) و دندان‌های نیش(دندان‌های جلو) را در بر می‌گیرد و گاهی اوقات به آن پیوند سینوس نیز می‌گویند. استخوان پیوندی بین استخوان فک و سینوس‌های آرواره بالا که در دو طرف بینی قرار گرفته‌اند، قرار می‌گیرد. برای اینکه برای استخوان جا باز شود، غشای سینوسی باید کمی به سمت بالا حرکت کرده یا کشیده شود. اکثر افرادی که یک یا چند دندان خود را از دست می‌دهند تمایل دارند که آن را با کاشت ایمپلنت جایگزین کنند و اگر استخوان کافی در فک بالا برای کاشت ایمپلنت وجود نداشته باشد یکی از راه حل‌های موجود لیفت سینوس است.

دندانپزشکی کدکم (CAD/CAM) یا دیجیتال شاخه‌ای از دندانپزشکی است که از طراحی به کمک کامپیوتری و ساخت به کمک کامپیوتر یا به اصطلاح همان کدکم کمک می‌گیرد تا طراحی و خلق پروتزهای دندانی را به بهترین شکل ممکن اصلاح کند. بدیهی است که استفاده از کدکم، ساخت پروتزهای دندانی ایمپلنت را بسیار راحت‌تر می‌کند و موجب بهبود طراحی سطح ایمپلنت شده که روی بهبود عملکرد آن تاثیر بسزایی می‌گذارد.

هزینه ایمپلنت دندان بسته به شرایط و نیازهای بیمار، میزان استخوان و منطقه‌ای که مطب دندانپزشکی در آن واقع شده است متفاوت می‌باشد. از آنجایی که ایمپلنت یک روش درمانی زیبایی است معمولا تحت پوشش بیمه قرار ندارد.

قیمت ایمپلنت دندان به عوامل زیر بستگی دارد:

  • کشور سازنده ایمپلنت
  • برند یا مارک ایمپلنت
  • جنس ایمپلنت
  • تخصص پزشک کاشت ایمپلنت
  • جنس روکش یا تاج ایمپلنت
  • هزینه‌های جانبی کاشت ایمپلنت

میزان موفقیت ایمپلنت برای افراد طبق شرایط سلامتی آنها متفاوت است. ولی می‌توان گفت که میزان موفقیت ایمپلنت برای یک فرد سالم با بهداشت دهان و دندان و ایمنی مناسب بالای ۹۰ تا ۹۵ درصد است.

دوره درمان(از گذاشتن فیکسچر در استخوان فک تا تحویل روکش) به عوامل خیلی زیادی بستگی دارد و از یک ماه تا یک سال ممکن است متغیر باشد.

لمینت(ونیر) پوسته‌ای با ضخامت نازک است که مطابق با شکل و ویژگی‌های دندانی هر فرد و مخصوص آن فرد و بصورت سفارشی ساخته می‌شود. موادی که برای ساخت این پوسته‌های نازک به کار می‌روند به رنگ طبیعی و نزدیک به رنگ دندان است. لمینیت‌ها به بخش جلویی دندان اتصال یافته تا مشکلاتی مانند ظاهر، رنگ، اندازه و طول دندان‌ها را برطرف نموده و لبخندی طبیعی و ایده‌آل به فرد هدیه دهد.

ونیرها، روکش‌های بادوام و نازک ساخته شده از مواد همرنگ دندان طبیعی هستند که به سطح دندان می‌چسبند تا دندان ظاهر بهتر و زیباتری پیدا کند.این ونیرها می‌تواند سرامیکی یا کامپوزیتی باشند.

لمینیت ونیر پرسلن(سرامیکی) و ونیر کامپوزیت، متداول‌ترین مواد ونیر دندان هستند. ونیرهای کامپوزیت از رزین‌هایی ساخته شده‌اند که به دندان متصل شده و به نحوی توسط دندانپزشک شکل داده می‌شوند که زیبایی دندان‌ها را بیشتر می‌کنند. اما لمینت ونیرهای پرسلن معمولاً در لابراتوار ساخته شده و در مقایسه با مواد دیگر نسبت به زرد شدن مقاوم‌ترند.

قرار دادن ونیرها روی دندان ساختار دندان را تا حد زیادی حفظ می‌کند. ونیرهای دندانی می‌توانند ظاهر دندان‌ها را متحول کرده و موجب اصلاح طرح لبخند فرد شوند. رنگ ونیرهای دندان را می‌توان با تنوع بسیاری انتخاب کرد. لمینت‌ها در مقابل زرد شدن مقاومت بسیار خوبی دارند و دوام آنها بیش از ۱۰ سال است.

پیش از انجام روکش دندان دندانپزشک باید سطح کمی از دندان را بتراشد تا دندان برای پیوند خوردن با روکش آماده شود؛ این فرایند قابل برگشت نیست. اگر ونیرها مشکلی پیدا کنند معمولاً ترمیم کردن آنها مشکل است و باید تعویض شوند.

پس از لمینت کردن باید عاداتی مثل جویدن مواد غذایی سفت ترک شود. چون این این کارها موجب ترک خوردن لمینت می‌شود. ونیرهای دندانی انتخاب مناسبی برای افرادی که از سلامت لثه کافی برخوردار نیستند، نمی‌باشند.

افرادی که عادت به دندان قروچه کردن یا ساییدن دندان‌های‌شان دارند، خطر ایجاد ترک یا شکستگی در ونیرهای دندانی آنها بسیار بالاست. نکته آخر اینکه احتمال پوسیدگی ونیرهای دندانی زیاد است؛ بنابراین حفظ و نگهداری از ونیرها و رعایت نکات بهداشتی و مراجعه مکرر به دندانپزشک پس از لمینت کردن بسیار مهم است.

در صورتی که دندان فردی زرد شده یا تکه‌ای از آن افتاده است؛ ونیرهای دندانی می‌توانند به او کمک کنند تا ظاهر زیبای دندان‌های خود را برگرداند. ونیرهای دندانی همچنین روش درمانی متداولی برای اصلاح طرح لبخند می‌باشند.

اگر دندانتان پوسیده باشد مشکل دندان فقط با استفاده از روکش حل نمی‌شود. اگر دندان قروچه می کنید احتمالاً پس از روکش کردن دندان دچار مشکل می‌شوید.

معمولاً لمینت دندان یک فرآیند چند مرحله‌ای است که در مرحله اول دندانپزشک پس از دیدن عکس رادیوگرافی یا قالب‌های دندان تصمیم می‌گیرد که آیا دندان شما نیاز به لمینت شدن دارد یا خیر.

در مرحله دوم دندان به منظور روکش شدن آماده می‌شود. به این منظور بخش کوچکی از ساختار دندان تراشیده شده و قالب گرفته می‌شود. سپس دندانپزشک ونیرهای موقتی را روی دندان قرار می‌دهد.

در مرحله نهایی ونیرهای موقتی برداشته شده و لمینت نهایی به دندان متصل می‌شود.

ساخت لمینت‌ها در لابراتوار حدود ۱ تا ۲ هفته زمان می‌برد. طی این مدت لمینت‌ها در لابراتوار توسط کارشناس پروتز با توجه به شرایط و نیازهای خاص فرد ساخته می‌شود.

در مواردی استفاده از لمینت‌های موقتی پیش از آماده شدن لمینت اصلی در لابراتوار توصیه می‌شود که البته اجباری به این کار نیست و بستگی به تمایل خود بیمار دارد.

عمل تراشیدن دندان به منظور نصب لمینت بدون بی‌حسی انجام می‌گیرد چون هیچ عصبی روی دندان وجود ندارد و در نتیجه تراشیدن مینای دندان دردناک نیست و برای فرد ناراحتی ایجاد نمی‌کند. اما گاهی اوقات با شرایط جسمی بیمار ممکن است برای احتیاط بی‌حسی مورد استفاده قرار گیرد.

در برخی از انواع ونیرهای دندان مانند ونیرهای فوق نازک(لومینیرز) یا ونیروهای کامپوزیت نیازی به تراشیدن دندان نیست.

به منظور اتصال دائمی لمینت‌ها از سمان کردن پشت ونیرها استفاده می‌شود. وقتی که لمینت‌ها با زاویه مناسب روی دندان قرار گرفتند و سمان توسط اشعه مخصوص سفت شد؛ پیوند نهایی بین ونیر و دندان برقرار می‌شود که لمینت‌های سرامیک را برای چندین سال در محل خود ثابت نگه می‌دارد.

  • تغییر رنگ دندان‌ها
  • بدشکل شدن دندان‌ها
  • وجود مینای دندان ناکافی
  • کافی نبودن مواد معدنی در مینای دندان
  • قرارگیری نادرست
  • شکستن مینای دندان
  • از بین رفتن مینای دندان
  • کج بودن دندان‌ها

نصب ونیرهای سرامیکی در برخی موارد بین ۳ تا ۳۰ درصد از سطح مینای دندان را از بین می‌برد و در صورتی که دندانپزشک تجربه کافی در این کار نداشته باشد و بیش از مقدار مورد نیاز از مینای دندان را بتراشد؛ دندان‌ها به غذاهای سرد و گرم حساس شده و فرد نمی‌تواند به راحتی غذاها را بجود.

در صورتی که بیماری‌های کنترل نشده لثه وجود داشته باشد ممکن است موجب عمل نکردن نادرست لمینت‌ها شده و ناراحتی‌های متعددی برای بیمار به وجود آورند.

ونیرهای دندان اگر از مواد با دوام و مناسب درست شده باشند و کار نصب آن‌ها به وسیله دندانپزشک‌های ماهر انجام شود می‌توانند عمر نسبتا خوبی داشته باشند. امروزه کارشناسان و متخصصان دندان عمر مفید لمینت‌های سرامیکی را به دلیل استحکام و مقاومت خوب در حدود ۱۰ سال می‌دانند که در صورت استفاده و مراقبت درست این زمان قابل افزایش می‌باشد.

برای این که دوام و طول عمر لمینت‌های سرامیکی افزایش داده شود باید به طور منظم به دندانپزشک مراجعه شود تا دندان‌ها به وسیله دندانپزشک بررسی شده و پس از معاینه، در صورت نیاز آنها را تمیز کند.

همچنین دندانپزشک باید سلامت دندان‌های زیر لمینت‌ها را بررسی کند و در صورتی که دچار پوسیدگی شده باشند آنها را درمان نماید. مراقبت‌های بعد از نصب لمینت سرامیکی بسیار مهم است. در صورتیکه ونیر پرسلین ترک بخورد و یا بشکند نمی‌توان آنها را تعمیر کرد، بنابراین مجبور می‌شوید هزینه و زمان بیشتری صرف کنید تا لمینت‌های آسیب دیده را جایگزین نماید.

پس بهترین روش برای استفاده بهینه از لمینت‌های سرامیکی مواظبت و توجه مستمر به آن‌ها می‌باشد. برای کاهش ریسک آسیب دیدن لمینت‌های سرامیکی بهتر است از جویدن و گاز زدن چیزهای سفت مانند ناخن‌ها یا در بطری و همچنین پاره کردن بسته‌های پلاستیکی و غیره با دندان‌های لمینت شده خودداری شود.

دندانپزشک‌ها با تاکید زیاد به افرادی که لمینت دندان انجام می‌دهند توصیه می‌کنند که از خوردن و جویدن خوراکی‌های سفت مانند خشکبار و آجیل‌ها حتی المقدور اجتناب کنند تا به لمینت‌های دندان آن ها آسیبی وارد نشود و در حد توان خود سعی کنند از دندان‌های لمینت شده خود مراقبت نمایند تا ناچار به مراجعه مکرر به دندانپزشک نشوند.‌

خود ونیرهای سرامیکی نسبت به پوسیدگی مقاوم‌اند اما به منظور سالم ماندن دندان‌های طبیعی زیر آنها مسواک کشیدن دو بار در روز با خمیردندان حاوی فلوراید به سالم ماندن لثه‌ها و دندان‌ها کمک می‌کند. نخ دندان کشیدن نیز تاثیر بسزایی در حفظ سلامت دهان و دندان و افزایش دوام و طول عمر لمینت‌های سرامیکی دارد.

اگر میزان تغییراتی که باید روی دندان‌ها انجام گیرد؛ کم باشد و عملکرد مناسب دندان‌ها مدنظر باشد؛ ونیر کامپوزیت گزینه بهتری است. اما در صورتی که دندان‌ها فاصله زیادی از هم داشته باشند؛ شکسته باشند یا زرد شده باشند؛ همچنین اگر بیمار دندان قروچه می‌کند و سایش دندان‌ها بسیار شدید است؛ ونیرهای پرسلن(سرامیکی) گزینه بهتری هستند.

معمولاً تعداد دندان‌هایی که برای لمینت کردن انتخاب می‌شوند؛ زوج هستند. مثلاً ۲ و ۴ و ۸ و ۱۰ و ۱۲ تا روکش از لحاظ ظاهری و تقارن نتیجه بهتری داشته باشد.

هزینه لمینت بسته به اینکه چه تعداد از دندان‌ها را شامل می‌شود و دندانها در کدام ناحیه از فک قرار دارند؛ متغیر است.

برای لمینت‌ها نیز به همان روشی که دندان طبیعی حفظ و نگهداری می‌شوند؛ باید بهداشت دهان و دندان را رعایت کرد. بنابراین پس از روکش کردن دندان با لمینت، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن و همچنین مراجعه منظم به دندانپزشک هر ۶ ماه یک بار ضروری است.

تمام این نواقص را می‌توان با استفاده از لمینت و کامپوزیت اصلاح کرد.

ضخامت ونیرهای پرسلن حدود نیم میلی‌متر است بنابراین لایه نازکی از مینای دندان باید به منظور چسباندن ونیرهای پرسلن تراشیده شود. ممکن است گاهی اوقات تراشیدن مینای دندان حساسیت دندان به غذاهای سرد و گرم را بالا ببرد اما نتیجه نهایی ارزش آن را دارد. 

  • ظاهر لمینت‌های سرامیکی نزدیک‌ترین شباهت را به دندان‌های طبیعی دارند.
  • دوام و طول عمر لمینت‌های سرامیکی حدود ۱۰ تا ۲۰ سال بدون زرد شدن روی دندان باقی می‌مانند.
  • لمینت‌های سرامیکی استحکام بالایی دارند و تقریباً بدون آسیب دیدگی روی دندان‌ها قرار گرفته از شکست دندان‌های زیرین خود نیز جلوگیری می‌کنند.

اگر لمینت‌ها به روشی صحیح نصب و پرداخت نشوند یا ارتفاع دندان به شکل اصولی تصحیح نشود ممکن است جویدن غذا مشکل و سخت شود. درصورت نچسبیدن لمینت به دندان ممکن است فضای کافی برای رشد میکروب و باکتری فراهم شود. به مرور زمان ممکن است لمینت یا روکش دندان دچار آسیب دیدگی و فرسودگی شود که امری طبیعی است معمولا لمینت بین ۱۰ تا ۱۵ سال بیشتر دوام ندارد و باید تعویض شود.

لومینیرز یک برند تجاری از لمینت‌های سرامیکی است که خیلی نازک هستند. این روکش‌های لمینتی می‌توانند بدون نیاز به آماده سازی روی دندان قرار بگیرند و طرح لبخند دندان‌ها را اصلاح کنند.

به هر حال حذف مینای دندان در هر فرآیندی برای دندانپزشک مشکل است. لومینیرزها موجب می‌شوند کار دندانپزشک راحت‌تر و سریع‌تر پیش برود چون نیازی به برداشتن مینای دندان ندارند. همچنین مشکل حساسیت دندان‌ها به غذاهای گرم و سرد نیز با نصب لومینیرزها به عنوان روکش دندان از بین می‌رود. کل فرایند نصب ونیرهای فوق نازک برگشت پذیر است.

  • تکنولوژی کدکم موجب می‌شود فرایند لمینت کردن بسیار سریع‌تر باشد و در یک جلسه انجام گیرد.
  • از لحاظ تئوری استفاده از تکنولوژی کدکم هزینه اضافه‌ای را بر دوش بیمار برای لمینت کردن دندان‌ها نمی‌گذارد اما چون خرید این تجهیزات ارزان نیست و دندانپزشک باید برای مجهز کردن مطب خود هزینه بالایی بپردازد. معمولاً هزینه روکش کردن دندان با تکنولوژی کدکم نسبت به سایر روش‌های لمینت کردن گرانتر است.

مسواک زدن دو بار در روز به مدت ۲ دقیقه، نخ دندان کشیدن روزانه و استفاده از نایت گارد(محافظ دندان در شب) روش‌های متداول حفظ و نگهداری ونیرهای دندان هستند. همچنین توصیه می‌شود از خوردن غذای سفت مانند آب نبات یا چیزهای سخت با دندان‌های جلویی که روکش دندان دارند، خودداری کنید.

لمینت‌ها بسیار مستحکم هستند اما در شرایط نرمال پس از تحلیل لثه که ریشه دندان نیز تحلیل رفته و ریشه دندان‌ها بیرون می‌آیند، بیمار نیاز دارد که لمینیت را تعویض کند تا ریشه‌های دندان را نیز بپوشاند. لمینیت به دندان‌هایی که زیر آن قرار گرفته، پیوند می‌خورد بنابراین، در صورتی که از لمینت مانند دندان طبیعی مراقبت نشود؛ دچار پوسیدگی شده و نیاز به تعویض دارند.

تغییر رنگ دندان، اصلاح نظم و نحوه قرارگیری دندان‌ها در فک، کم کردن فاصله بین دندان‌ها، تغییر شکل دندان، اصلاح دندان‌های پریده و آسیب دیده، اصلاح دندان‌های ساییده شده، اصلاح آسیب‌های ناشی از دندان قروچه برخی از کاربردهای ونیر دندان است.

زمانی که تصمیم گرفتید از ونیرهای لمینت استفاده کنید باید تا پایان عمر آن‌ها را روی دندان‌های خود حفظ کرده و در صورتی که دچار مشکل شدند آنها را ترمیم کنید. البته در صورتی که حفظ و نگهداری آنها به خوبی انجام گیرد حدود ۱۰ تا ۱۵ سال و حتی بیشتر روی دندان‌های فرد باقی می‌مانند. اما زمانی که سن بالاتر می‌رود ممکن است نیاز باشد که برخی از لمینت‌ها با ونیرهای جدید جایگزین شوند.

کامپوزیت‌ها یکی از انواع روکش‌های دندان هستند که به منظور زیباتر کردن ظاهر دندان‌ها و اصلاح طرح لبخند مورد استفاده قرار می گیرند. این روکش‌ها از ماده رزین کامپوزیت ساخته شده و به طور مستقیم روی دندان‌ها نصب می‌شوند.

اگر دندان‌های خود را کامپوزیت کنید؛ ونیر کردن دندان حتی در مواردی که گوشه آن‌ها پریده باشد در یک جلسه انجام می‌گیرد. برای این کار دندانپزشک ابتدا کامپوزیت را به شکل خمیر روی دندان قرار می‌دهد و با ترکیبات پیوند دهنده آن‌ها را به دندان می‌چسباند. سپس دندانپزشک به این خمیر و مواد، طی چند لایه شکل می دهد تا ظاهر مطلوب به دست آید و اصلاح طرح لبخند انجام شود.

مزیت کامپوزیت دندان نسب به روش‌های دیگر در آن است که اگر شرایط دندان‌ها مناسب باشد و ایرادی از نظر دندان پزشکی نداشته باشند کارهای آماده سازی آنچنانی نداشته و یا کارهای آن در حداقل‌ها می‌باشد. به همین دلیل دندان‌ها لایه برداری نشده و مینای دندان‌ها آسیب نمی‌بیند.

علاوه بر آسیب نرسیدن به دندان‌ها کامپوزیت دندان نسبت به لمینیت دندان ها از نظر قیمت ارزان تر تمام می‌شود و طول دوره درمان آن و حضور در مطب دندانپزشک کوتاه است.

از دیگر مزیت‌های کامپوزیت دندان آن است که به دلیل آسیب ندیدن مینای دندان در جریان کار، تعویض و ترمیم آن در صورت آسیب دیدن میسر می‌باشد و از نظر مراحل درمان سبک‌تر از روش لمینت می‌باشد به همین دلیل در جریان درمان نیاز به بیهوشی بیمار نیست و هزینه آن تقریبا نصف ترمیم دندان به روش لمینت تمام می‌شود.‌

ونیر کامپوزیت، موادی متشکل از عناصر همرنگ دندان هستند که به عنوان لایه‌های روکش در کامپوزیت دندان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. از ونیر کامپوزیت می‌توان نسبت به اصلاح رنگ دندان، ترمیم موضعی آن‌ها و برای زیباسازی چهره یا برطرف کردن عیوب دندان‌ها در یک شرایط ایده‌آل استفاده نمود.

یکی از معایب بزرگ کامپوزیت‌ها این است که نسبت به زرد شدن مقاومت چندانی ندارد. البته رعایت بهداشت دهان و دندان و پولیشینگ منظم می‌تواند از زرد شدن آنها جلوگیری کند. اما طول عمر متوسط کامپوزیت‌ها حدود ۵ سال یا بیشتر است.

چون در کامپوزیت از مواد رزین استفاده می‌شود کامپوزیت دندان در کوتاه مدت یا بلند مدت ممکن است دچار لکه شود بخصوص اگر رژیم غذایی شامل مواد غذایی و نوشیدنی‌های رنگی باشد. طول عمر کامپوزیت دندان از روش‌های مشابه مثل لمینت کمتر است.

به دلیل آنکه در طی مراحل انجام کامپوزیت دندان، لایه برداری و تراشیدن دندان‌ها درکار نیست ممکن است در نتیجه نهایی، دندان‌های کامپوزیت شده کمی برجسته باشند.

افرادی که :

  • تمایل به اصلاح دندان‌هایی که بد رنگ هستند و یا دچار لکه شده‌اند. 
  • می‌خواهند لکه‌های حاصل از پوسیدگی دندان‌ها یا ترمیم‌های قدیمی را برطرف کرده و نقص‌های جزئی را از میان بردارند.
  • از سلامت کامل دهان و دندان برخوردارند نیز کاندید مناسبی برای این روش به شمار می‌روند. بیماران باید از لثه و دندان‌های سالم برخوردار باشند. 
  • دندان‌های کمی کج و نامرتبی دارند می‌توانند به وسیله کامپوزیت دندان این مشکل را بر طرف کنند.

افرادی که دارای مشکلات زیر هستند نمی‌توانند کاندیدای مناسبی برای درمان کامپوزیت ونیر باشند:

  • دندان‌های ناسالم: افرادی که دارای دندان‌های پوسیده و ناسالم هستند باید قبل از دریافت کامپوزیت این مشکلات را به طور کامل رفع نمایند.
  • دندان‌های ضعیف: در صورتی که فرد بافت زیادی از دندان‌های خود را از دست داده باشد و ریشه دندان‌های او به اندازه کافی مقاوم نباشند نمی‌تواند از این روش استفاده کند.
  • نامرتبی شدید دندان ها: اگر دندان‌های فرد به شدت به هم ریخته باشند کامپوزیت ونیر نمی‌تواند تأثیر قابل توجهی روی آنها داشته باشد و از این رو بهتر است که این فرد برای مرتب کردن دندان‌های خود از گزینه‌های دیگری مانند ارتودنسی بهره گیرد.

نمی‌توان کامپوزیت رزینی را سفید کنید اما این بدان معنا نیست که نتوانید ظاهر آنها را بهبود بخشید. شما می‌توانید با بهداشت دهان و دندان و مسواک زدن به طور منظم از تغییر رنگ و لکه شدن کامپوزیت تا حد زیادی جلوگیری کنید. در صورتی که روکش‌های شما دچار تغییر رنگ زیادی شده باشند، دندانپزشک ممکن است به شما توصیه نماید که آنها را پالیش نمایید یا با روکش‌های جدید جایگزین کنید.

عوامل مختلفی هستند که می‌توانند قیمت کلی این روش درمانی را تحت تأثیر قرار دهند. این عوامل عبارتند از:

  • مشکل کلی پرونده شما که منظور مشکلاتی است که باید قبل از انجام کامپوزیت رفع شوند، مانند ترمیم یا پوسیدگی دندان‌ها
  • تعداد روکش‌های مورد نیاز 
  • مهارت، تخصص و تجربه دندانپزشک
  • موقعیت جغرافیایی مطب یا کلینیک دندانپزشکی
  • نوع مواد کامپوزیت ونیر

طول عمر کامپوزیت دندان به میزان ساییدگی روکش، چگونگی رعایت اصول بهداشت دهان و دندان و عادات شخصی فرد در ارتباط با بهداشت بستگی دارد. به طور کلی طول عمر کامپوزیت ها ممکن است بین ۵ تا ۱۰ سال باشد و همانطور که ذکر شد این بازه زمانی می‌تواند با توجه به بهداشت دهان و دندان فرد تغییر یابد.

به منظور ماندگاری و طول عمر بالای کامپوزیت ونیر مراقبت‌های زیر لازم است:

  • فرد باید به طور منظم مسواک زده و نخ دندان بکشد.
  • از خوردن آجیل‌های سخت و شکستن آنها خودداری کند.
  • پس از مصرف قهوه یا چای یا مواد غذایی رنگ‌دار حتما مسواک زده و دندان‌های خود را تمیز کند.
  • مراجعات منظم به دندانپزشکی برای کنترل کامپوزیت ونیر را فراموش نکند.

سفید کردن یا بلیچینگ دندان‌ها، فرآیند روشن کردن دندان‌ها است و این روش برای افرادی که دندان‌های آنان به مرور زمان زرد می‌شوند مطلوب بوده و می‌توان با این روش رنگ داخلی یا بیرونی مینای دندان را تغییر داد. تخریب شیمیایی کروموژن‌های داخل یا روی دندان تحت عنوان بلیچینگ نامیده می‌شود.

بلیچینگ به طور کلی به دو روش تقسیم می‌شود: بلیچینگ در مطب و بلیچینگ در منزل. اگر شما می‌خواهید سریع‌تر به سفیدی دندان‌های خود برسید می‌توانید بلیچینگ در مطب را برگزینید در غیر این صورت، بلیچینگ در منزل هم روش کارآمدی می‌باشد. اما اگر ماندگاری بلیچینگ و سفیدی دندان‌های شما پس از درمان از اهمیت بالاتری برخوردار است می‌توانید بلیچینگ در مطب و در منزل را همزمان با یکدیگر انتخاب نمایید.

بلیچینگ دندان می‌تواند تاثیر مثبتی بر ظاهر و سلامت روان شما بگذارد. بزرگترین مزیت بلیچینگ می‌تواند افزایش اعتماد به نفس شما باشد.

 این دندانپزشک است که بهترین روش را برای شما و بسته به نیازها و شرایط شما انتخاب می‌کند. علاوه بر این، سلیقه، وضعیت ظاهری دندان‌ها و هزینه بلیچینگ نیز می‌تواند در انتخاب بهترین روش تأثیر گذار باشد.

بلیچینگ دندان برای همه افراد مناسب نبوده و افرادی که دارای شرایط زیر هستند نمی‌توانند از این روش استفاده کنند:

  • زنان باردار و شیرده
  • افرادی که ترمیم‌هایی مانند پُر کردن، تاج یا بریج دندان داشته اند.
  • افراد زیر ۱۶ سال
  • افرادی که به بیماری‌های لثه، پوسیدگی دندان، حفره و یا ریشه مبتلا شده‌اند.
  • کسانی که به مواد سفید کننده مانند پراکسید حساسیت دارند.
  • کسانی که دندان‌های آن‌ها بیش از حد حساس است.

سفید شدن دندان‌ها دائمی نیست. افرادی که دندان‌های خود را در معرض مواد غذایی و نوشیدنی‌هایی قرار می‌دهند که باعث ایجاد لک می‌شوند ممکن است در کمتر از یک ماه سفیدی دندان‌های آنها کم رنگ‌تر شود. اما اگر کسی که پس از بلیچینگ دندان، خوردن و نوشیدن غذاها و نوشیدنی‌های رنگی را به حداقل برسانند ممکن است این نتایج ماندگارتر باشد و یک سال یا بیشتر طول بکشد.

مطالعاتی که در زمینه محصولات سفید کننده انجام شده نشان می‌دهد که این محصولات با کاربامید پراکسید ده درصد هیچ تأثیری روی سختی یا مواد معدنی سطح مینای دندان ندارند.

حساسیت ناشی از بلیچینگ یا سفید شدن دندان‌ها همیشه گذرا است. اصولا اگر هرگونه حساسیت ناشی از سفید شدن دندان‌ها وجود داشته باشد، ظرف یک تا دو روز پس از درمان از بین رفته و بیمار به روال عادی زندگی خود بر می‌گردد.

بله. بسیاری از مطالعات نشان داده‌اند که سفید شدن دندان‌ها بی‌خطر است.

سفید کردن دندان‌ها ممکن است باعث حساسیت در حین یا پس از درمان و نیز ناراحتی جزئی در لثه ها شوند. هر دوی این عوارض معمولا موقتی بوده و چند روز پس از درمان از بین می‌روند.

با توجه به اینکه درمان بلیچینگ دندان یک درمان زیبایی به شمار می‌رود معمولا هزینه آن توسط بیمه پرداخت نمی‌شود و اگر می‌خواهید برای این درمان برنامه‌ریزی نمایید باید بودجه آن را خودتان تأمین نمایید. به طور کلی هزینه سفید کردن دندان‌ها به عوامل مختلفی بستگی دارد مانند: – نوع درمان و جلسات سفید کننده دندان – میزان تغییر رنگ دندان – مهارت و تخصص دندانپزشک متخصص – محل کلینیک دندانپزشکی

قبل از بهره گیری از بلیچینگ علاوه بر هزینه‌های درمان، شما باید به مراقبت‌های لازم جهت سفید نگه داشتن لبخند خود توجه کنید. حتی با نتایج عالی که پس از بلیچینگ کسب می‌کنید، تغییرات با گذشت زمان کم رنگ‌تر شده و دندان‌های شما مجددا تغییر رنگ خواهند داد.

سفید شدن دندان‌ها دائمی نیست ولی افرادی که مواد غذایی و نوشیدنی‌های رنگی که باعث ایجاد لکه روی سطح دندان‌ها می‌شوند زیاد مصرف می‌کنند، ممکن است در کمتر از یک ماه دندان‌های سفید آنها مجددا دچار تغییر رنگ شوند. اما اگر آنها مصرف این نوع غذاها و نوشیدنی‌ها را به حداقل برسانند می‌توانند شاهد لبخند سفید خود تا یک سال و یا حتی بیشتر باشند.

  • مشورت با یک دندانپزشک متخصص و ارائه بهترین گزینه‌های بلیچینگ دندان
  • استفاده از محصولات سفید کننده دندان
  • استفاده از درمان‌های خانگی جهت سفید کردن دندان‌ها مانند زغال چوب، روغن نارگیل یا توت فرنگی
  • خودداری از مصرف زیاد غذاها و نوشیدنی‌های حاوی رنگدانه
  • مشورت با یک دندانپزشک در صورت بروز حساسیت دندان‌ها
  • بهره‌گیری از خمیردندان‌های سفید کننده و دهان شویه‌ها به عنوان نگهدارنده

شستشوی دندان‌ها با جوش شیرین – خوردن میوه و سبزیجات – استفاده از پراکسید هیدروژن – خوردن مواد غذایی حاوی کلسیم – جلوگیری از زرد شدن دندان‌ها و اجتناب از مصرف برخی مواد غذایی یا به حداقل رساندن آنها

  • تا حد امکان از دخانیات استفاده نکنید.
  • مصرف نوشیدنی‌های حاوی رنگدانه مانند قهوه، شراب قرمز، آب میوه‌ها، چای و … را کاهش دهید.
  • پس از خوردن یا نوشیدن مواد غذایی و نوشیدنی‌ها، دندان‌های خود را بلافاصله با آب بشویید.
  • سعی کنید هر روز صبح و هر شب با مسواک زدن و استفاده از نخ دندان، دندان‌های خود را تمیز نگه دارید.
  • در صورتی که نمی‌توانید سیگار کشیدن را کنار بگذارید یا مصرف نوشیدنی‌های رنگی را کنار بگذارید هر چند ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه نمایید.
  • از خمیردندان و دهانشویه‌های رنگی استفاده نکنید.

روکش دندان که امروزه بسیار پرطرفدار است، جایگزین تاج دندان می‌شود و کاملا مشابه دندان اصلی است.

روکش دندان معمولا زمانی استفاده می‌شود که‌ بخش زیادی از بافت تاج دندان از بین رفته باشد. روکش دندان یا همان پروتز ثابت، پس از اینکه در لابراتوار ساخته شد، با سمان(چسب روکش) بر روی دندان آسیب دیده چسبانده می‌شود. این روکش از مواد فلزی یا سرامیکی یا ترکیبی از هر دو ساخته می‌شود. متوسط عمر روکش دندان، بین هشت تا ده سال می‌باشد. پس از آن می‌توانید روکش را مجددا تعویض نمایید.

دلیل این امر این است که روکش دندان، به استحکام ساختار آن کمک می‌کند. معمولا پس از عصب کشی، بیشتر ساختار تاج دندانی از بین می‌رود و دندان از مقاومت کمتری برخوردار می‌باشد. به عبارتی پس از درمان عصب کشی، ریشه خشک و شکننده می‌شود و اگر ترکی در نسج دندانی اتفاق بیفتد، دندان دچار شکستگی وسیع می‌شود. روکش، محافظی برای دندان در مقابل نیروهایی است که به آن وارد می‌شوند.

اگر دندانپزشک، پس از عصب کشی ببیند که دندان استحکام کافی ندارد و پس از مدتی در اثر جویدن غذا، پوسیدگی‌های وسیع، عفونت‌های ثانویه و فشار فک باعث شود که دندان مقاومت خود را از دست بدهد و دچار شکستگی شود، حتما توصیه می‌کند تا روکش انجام شود. بنابراین بهتر است به توصیه هر چه سریعتر نسبت به انجام روکش دندان اقدام کنید.

هیچ الزامی وجود ندارد که دندان پس از عصب کشی، حتما باید روکش شود. شما با توجه به توصیه دندانپزشک و با در نظر گرفتن شرایط، می‌توانید اقدام به انجام روکش دندان عصب کشی شده نمایید.

دو نوع اصلی روکش عبارتند از: ونیر چینی (سرامیکی یا پرسلن) و ونیر کامپوزیت. که هر کدام نسبت به تشخیص دندانپزشک به بیمار معرفی می‌شود.

روکش دندان را می‌توان از مواد کامپوزیت چینی(سرامیکی یا پرسلن) یا رزین ساخت. هر دو گزینه مزایا و معایب دارند. روکش رزین نازک‌تر است و نیازی به تغییرات زیادی در سطوح طبیعی دندان ندارد. پرسلن در برابر لکه‌ها مقاوم‌تر است و نور را به روش طبیعی‌تری منعکس می‌کند. دندانپزشک شما می‌تواند به شما بگوید که کدام ماده روکش برای شما بهترین است.

اصولا دندان‌های یک دست و مرتب که با روکش ایجاد شده‌اند از حالت طبیعی خود خارج شده و با دقت بالا می‌توان آن را تشخیص داد. روکش دندان دارای انواع مختلف با رنگ‌های گوناگون است که هر چه نسبت به رنگ پوست و لثه نزدیک‌تر باشد، قطعا طبیعی‌تر خواهد بود.

اگر دندان‌ها آسیب جدی دیده باشند و از تاج دندان تنها ۱ یا ۲ میلی‌متر باقی مانده باشد، برای بازسازی و ترمیم آن‌ها، از پست استفاده می‌شود. پست، میله‌ای از جنس فلز می‌باشد که در درون کانال ریشه قرار می‌گیرد. طول میله باید دقیقا مطابق با طول ایجاد شده در کانال ریشه باشد. میله در سوراخ ایجاد شده در کانال قرار می‌گیرد و با سمان(چسب) محکم می‌شود. سپس ترمیم دندان بر روی انتهای میله که در قسمت بیرونی آن قرار گرفته است، انجام می‌شود.

در برخی مواقع، دندانپزشک برای ترمیم دندان آسیب دیده، روش پست و کور (کلاهک و میله) را به بیمار پیشنهاد می‌دهد.

کور یا کلاهک بر روی پست قرار می‌گیرد تا پشتیبانی مناسب برای روکش باشد. بنابراین، پست و کور، باعث استحکام و مقاومت دندان می‌شود.

در ادامه، یک پین در داخل فضای ریشه دندان قرار می‌گیرد و فضای اطراف آن با آلیاژی فلزی مانند کروم و یا نیکل پر می‌شود. سپس، روکشی که از قبل ساخته شده، بر روی آن قرار می‌گیرد.

کور یا کلاهک، برای ترمیم ساختار دندان به کار می‌روند، اما سیستم پست و کور، علاوه بر بازسازی تاج دندان، کلاهک را نیز بر روی دندان ثابت می‌کند.

با رعابت بهداشت دهان و دندان شامل مسواک زدن منظم و نخ دندان کشیدن، خود پیچ پست و کور می‌تواند مادام العمر دوام بیاورد، البته با این فرض که بیمار هر ۶ ماه یکبار معاینه منظم دندانپزشکی انجام می‌دهد. با این حال، تاج معمولاً فقط حدود ۱۰ تا ۱۵ سال دوام می‌آورد و ممکن است به دلیل ساییدگی نیاز به تعویض داشته باشد.

جنس روکش‌های دندانی، معمولا از پرسلن (نوعی چینی) یا مواد رزینی است که در این میان روکش‌های ساخته شده از پرسلن، مقاومت و ماندگاری بیشتری در برابر فشار و آسیب‌های احتمالی دارند و نقایص دندانی را نیز بهتر پوشش می‌دهند.

با وجود اینکه روکش‌های دندانی دائمی نیستند، اما درصورت مراقبت‌های درست و اصولی، بین ۱۰ الی ۱۵ سال ماندگاری دارند. روکش‌های دندانی نیز مانند دندان‌های طبیعی ممکن است دچار شکستگی شوند، که برای جلوگیری از این امر باید از خوردن خوراکی‌های بسیار سفت اجتناب کنید. برای جلوگیری از تغییر رنگ روکش‌های دندانی بهتر است از نوشیدن بیش از حد قهوه، چای و مشروبات الکلی نیز خودداری کنید. روکش‌های دندان‌های فک جلو نسبت به هرگونه آسیب و شکستی حساس‌تر هستند اما با رعایت نکات بهداشتی درست و اصولی می‌توان به افزایش مدت دوام و ماندگاری آن‌ها کمک کرد.

برخی از نکات برای مراقبت از روکش‌های دندانی عبارتند از:

  • به طور متوسط و حداقل دو بار در روز از مسواک و نخ دندان و دهانشویه استفاده کنید و مراجعه به پزشک متخصص به صورت دوره‌ای و منظم را در اولویت قرار دهید.
  • از خوردن غذاهای بسیار سفت جلوگیری کنید و از دندان‌های‌تان به عنوان ابزاری برای شکستن آجیل‌های سخت استفاده نکنید، چرا که در این صورت باعث شکستگی و لب‌پر شدن روکش‌های دندانی‌ می‌شود.
  • اگر به هنگام شب دچار دندان قروچه هستید، بهتر است به هنگام خواب از محافظ‌ دهانی دندانی یا نایت گارد(محافظ شبانه دندان) استفاده کنید تا مانع از آسیب به روکش‌ها و شکستن آن‌ها شوید.

روکش دندان نسبت به سفید کردن (بلیچینگ) می‌تواند برای دندان‌ها مفید‌تر و بهتر باشد چون در سفید کردن (بلیچینگ) باید به نسبت میزان عوارض ایجاد شده روی دندان مینای آن تراشیده شود تا بتوان سطح دندان را سفید کرد ولی در روش‌های روکش هیچ گونه لایه برداری از دندان نشده و دندان‌ها به هیچ وجه تراشیده نمی‌شوند به همین دلیل مینای دندان ضعیف نشده و آسیب نمی‌بیند.

روکش‌های دندانی تاثیر بسزایی روی اصلاح نظم و نحوه قرار گیری دندان‌ها از لحاظ ظاهری در فک دارند. چون با روکش دندان می‌توان دندان‌هایی که شکسته‌اند، لبه آن ها پریده یا فاصله زیادی از هم دارند را به راحتی اصلاح کرد.

کامپوزیت دندان یک ماده در دندانپزشکی است که برای از بین بردن زردی دندان، بدفرمی و ترمیم دندان‌های شکسته، پوسیده و ترک خورده استفاده می‌شود و در داشتن لبخندی زیبا برای شما نقش موثری دارد.

در صورتی که در طول روز مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید به هیچ وجه دهان بوی نامطبوعی نمی‌دهد. البته نحوه انجام این روش توسط دندانپزشک نیز در این موضوع بی‌تاثیر نیست، زیرا در صورتی که به درستی انجام نشود فاصله‌ای بین پوسته ونیر و دندان ایجاد می‌شود که باعث بوی بد دهان می‌شود که در این صورت باید کامپوزیت تعویض شود.

خیر .انجام درمان‌های دندانپزشکی در دوران بارداری در صورتی که اورژانسی و فوری نباشد ضرورتی ندارد . در صورتی که دندانپزشک انجام کامپوزیت ونیر را در دوران بارداری ضروری بداند می‌توان در سه ماهه دوم بارداری انجام داد و جای نگرانی برای مادر و جنین نیست .

با کامپوزیت لایه‌ای ظریف و نازک روی دندان قرار می‌گیرد که به صورت بافتی از دندان می‌شود و مانند سایر دندان‌ها در صورت عدم مراقبت دچار پوسیدگی و آسیب می‌شود .

کامپوزیت‌ها به عنوان یک روش دائمی نمی‌باشند اما با استفاده از عوامل متعددی می‌توان طول عمر آن را افزایش داد. از جمله این عوامل می‌توان به مهارت دندانپزشک، میزان مراقبت بیمار، رعایت بهداشت دهان و دندان، رژیم غذایی مناسب و … اشاره کرد. با رعایت تمام نکات گفته شده می‌توان انتظار داشت که این روش به مدت 10 سال ماندگاری داشته باشد.

هر روش درمانی که در حوزه دندانپزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرد بدون عوارض و معایب نخواهد بود و گاهی همین عوارض دندانپزشک را مجبور به استفاده از روش‌های دیگر می‌کند. در رابطه با کامپوزیت‌ها هم باید گفت یکی از عوارض معمول این روش تراش مینای دندان می‌باشد. با توجه به این که برای قرار دادن کامپوزیت‌ها بر روی دندان‌ها نیاز به تراش دندان‌ها می‌باشد می توان انتظار داشت که دندان‌ها بعد از مدتی مقاومت خود را از دست داده و حتی دچار پوسیدگی دندان شوند.

پاسخ به این سوال نیازمند بررسی عوامل متعددی است و به آسانی نمی‌توان پاسخی جامع را برای آن یافت. در واقع برای این که روش درمانی در این مورد تعیین شود باید وضعیت دندان‌ها توسط دندانپزشک بررسی گردد و در مرحله اول تشخیص داده شود که، میزان نامنظم بودن دندان‌ها تا چه حدی می‌باشد. اگر میزان نامنظم بودن جزئی باشد می‌توان با استفاده از کامپوزیت آن را رفع کرد اما اگر میزان نامنظم بودن بالا باشد تنها روش رفع آن استفاده از ارتودنسی دندان می‌باشد.

در رابطه با هزینه کامپوزیت دندان اولین نکته این است که به چه تعداد کامپوزیت برای دندان‌ها نیاز دارید. طبیعی است که هر چه تعداد کامپوزیت‌های مورد استفاده بیشتر باشد هزینه‌های مربوط به آن هم بالاتر خواهد بود. همچنین عوامل دیگری مانند نوع کامپوزیت، برند کامپوزیت، آماده سازی‌های قبل از انجام کامپوزیت و … می‌توانند باعث تغییر در هزینه‌های کامپوزیت‌ها شوند.

کامپوزیت دندان از نوعی مواد رزینی و پلاستیکی که هم رنگ دندان است تشکیل شده این ماده پلاستیکی دارای رنگ‌های گوناگونی است که مطابق با رنگ دندان شما دندانپزشک بهترین رنگ را انتخاب می‌کند.

اگر کامپوزیت دندان به روش درستی انجام شود و مواد مورد استفاده در انجام آن مرغوب باشد این روش یکی از ماندگارترین روش‌های سفید کردن دندان است. دلایل دیگری که در ماندگاری کامپوزیت دندان نقش بسزایی دارد: رعایت بهداشت دهان و دندان،جنس دندان و رژیم غذایی فرد می‌باشد.

لبخند لثه‌ای یکی از ناهنجاری‌های صورت است که هنگام لبخند زدن یا صحبت‌کردن، دندان‌ها و لثه‌ها بیش از حد معمول نمایان می‌شوند و شخص نمی‌تواند لثه‌های خود را از دید کاملاً پنهان کند. این مشکل در زیبایی صورت بسیار تأثیرگذار است و می‌تواند باعث کاهش اعتماد به نفس فرد نیز شود.

این عارضه به‌ علل مختلفی مثل فعال بودن بیش از حد عضلات لب بالایی، رویش غیر طبیعی دندان‌ها، حالت غیر عادی استخوان فک بالایی و عادات نامناسبی همچون ساییدن و فشار دادن دندان‌ها رخ می‌دهد.

روش‌های مختلفی برای درمان این مشکل وجود دارد که می‌توان به‌کمک آن لبخندی زیباتر را تجربه کرد. برای انتخاب روش مناسب باید به دندانپزشک مراجعه کرد که او با بررسی‌های لازم، نوع لبخند لثه‌ای و علل آن را مشخص می‌کند.

براکت‌های ارتودنسی یکی از راهکارهای مؤثر برای مرتب‌سازی دندان‌ها است که می‌تواند روی اوربایت و لبخند لثه‌ای نیز مؤثر باشد. اما اگر مشکل لبخند لثه‌ای حادتر باشد نمی‌توان با کمک براکت آن را حل نمود و متخصص باید راهکاری مؤثرتر پیشنهاد دهد.

درد در حین جراحی به وسیله مواد بی‌حسی کنترل می‌شود و تقریبا دردی احساس نمی‌شود. درد بعد از عمل بستگی به نوع عمل دارد اگر بافتی از سقف دهان جدا نشده باشد درد بسیار کم است اکر جدا شده باشد ممکن است تا چند روز احساس درد وجود داشته باشد.

سوالی دارید؟ اینجا بپرسید...

اگه جواب سوالتون رو پیدا نکردید اینجا بپرسید کارشناسان ما در کمترین زمان ممکن با شما تماس میگیرن.

سوالات پرتکرار