دندانپزشکی دیجیتال یا CAD-CAM

دندانپزشکی دیجیتال یا CAD-CAM- دکتر مهدی کریمی

دندانپزشکی دیجیتال یا CAD-CAM برای اولین بار در دهه 80 میلادی رونمایی شد. این فناوری برای ارائه محصولات دندانی در مطب‌های دندانپزشکی و لابراتورهای پروتز دندانی کاربرد دارد و برای ارائه انواع محصولات در سیستم میلینگ (دستگاه تراش) دندانپزشکی و پرینترهای سه بعدی استفاده می‌شود. ناگفته نماند استفاده از سیستم کدکم به دقت و مهارت بالایی نیاز دارد.

برای آشنایی کامل با تکنولوژی کد کم و انواع سیستم‌های آن در این مطلب همراه ما باشید. همچنین به معرفی مزایا و معایب استفاده از آن و تفاوت دندانپزشکی‌ سنتی با این تکنولوژی می‌پردازیم.

دندانپزشکی دیجیتال یا CAD-CAM

تکنولوژی CAD-CAM چیست؟

CAD مخفف واژه لاتین Computer Aided Design است که به طراحی به کمک کامپیوتر معنا می‌شود. واژه CAM نیز مخفف عبارت لاتین Computer Aided Manufacturing است که معنای ساخت به کمک کامپیوتر ترجمه می‌شود. سیستم CAM واسط برنامه CAD است و با دستگاه تراش یا میلینگ در ارتباط می‌باشد. این سیستم نرم افزاری با محاسبات دقیق و اصولی، کنترل کاملی روی ساخت رستوریشن‌ها دارد.

علم دندانپزشکی مانند هر حوزه دیگری با پیشرفت و توسعه تکنولوژی همراه بوده است. یکی از تکنولوژی‌های پرکاربرد در این زمینه، دندانپزشکی دیجیتال با کدکم است که جایگاه ویژه‌ای در مطب‌های دندانپزشکی و لابراتوارهای پروتز دندانی دارد. تکنولوژی CAD-CAM در مراحل مختلف برخی درمان‌ها استفاده می‌شود و به کارگیری آن به اجرای دقیق و اصولی خدماتی همچون ساخت پروتر و طراحی دقیق آن کمک می‌کند.

کدکم راهکاری فوق‌العاده برای بهره‌مندی از دندانپزشکی دیجیتال است. از کاربردهای بسیار مهم این دستگاه می‌توان به انواع رستوریشن‌های دندانی اشاره کرد که با بالاترین کیفیت و دقت انجام می‌شود. برای اجرای آن تصاویر 3 بعدی مورد نیاز است و محصول تولید شده با دقت بسیار عالی در جای اصلی خود قرار می‌گیرد.

این تکنولوژی هر روز در حال پیشرفت و تغییرات مثبت است و ساخت و ارائه رستوریشن‌ها را بسیار راحت کرده است. در حالی که در روش‌های سنتی با استفاده از مواد مختلف قالبگیری احساس ناخوشایندی به بیمار می‌دهد.

سیستم کدکم دندانپزشکی

بخش‌های مختلف سیستم کدکم

اجزای تشکیل دهنده این سیست شامل سه قسمت اصلی به شرح زیر است:

ابزار دیجیتالی اسکنر

این ابزار قابلیت تبدیل اشکال هندسی را به داده‌های دیجیتالی به عهده دارد و با انجام این کار، داده به راحتی در نرم‌افزار استفاده می‌شوند.

نرم‌افزار

نرم‌افزار استفاده از داده‌های دیجیتالی را ممکن می‌سازد و آن‌ها را تغییر می‌دهد تا محصول مورد نظر به مرحله تولید برسد.

تکنولوژی تولید

وظیفه تولید داده‌های نرم افزاری را به عهده دارد.

راههای ارتباطی برای دریافت مشاوره، هماهنگی وقت ویزیت، استعلام قیمت و سایر خدمات دندانپزشکی زیبایی مطب دکتر مهدی کریمی 

CAD-CAM چه کاربردهایی دارد؟

کاربرد این تکنولوژی برای ساخت انواع محصولات دندانی خلاصه می‌شود که شامل موارد زیر است:

پروتزهای ثابت و متحرک

بریج دندان

اینله و آنله سرامیکی

انواع روکش دندان سرامیکی، زیر کونیا، روکش‌های فلز سرامیک، روکش‌های موقت و …

ونیر یا لمینت

استفاده در حوزه درمانی ارتودنسی

پروتزهای ایمپلنت دندان و انواع اباتمنت‌های ایمپلنت

هر چند استفاده این تکنولوژی هنوز باب نشده است و خیلی از دندانپزشکان پایبند روش‌های قدیمی هستند، اما استفاده از آن در حوزه ایمپلنت یا کاشت دندان در حال گسترش بوده و به خوبی روی ساخت و طراحی‌ پروتزهای دندان تاثیر بی‌نظیری گذاشته است.

به طور کلی، پروتزهای ساخته شده توسط کدکم دارای ویژگی‌های چشمگیری همچون ظرافت و سرعت بالا، راحتی ساخت و نصب هستند.

مراحل اجرایی کدکم

برای استفاده از این تکنولوژی متخصص مراحل گفته شده در زیر را انجام می‌دهد:

اسکن توسط دستگاه

روش‌های مختلفی برای شبیه سازی حالت دهان و دندان وجود دارد که دندانپزشک برای استفاده از هرکدام، اقدامات ضروری را انجام می‌دهد. سیستم‌های اسکن داخل دهانی بسیار پیشرفته هستند و با استفاده از نور، از ساختار دهان و دندان یک اسکن دقیق انجام می‌دهند و اسکن دریافتی برای انجام مراحل بعدی به کامپیوتر منتقل

می‌شود.

استفاده از کدکم برای طراحی

کد کم ابزاری کاربردی برای طراحی انواع پروتزهای دندانی است. با کمک CAM نیز اطلاعات به دستگاه میلینگ انتقال می‌یابد.

راههای ارتباطی برای دریافت مشاوره، هماهنگی وقت ویزیت، استعلام قیمت و سایر خدمات دندانپزشکی زیبایی مطب دکتر مهدی کریمی 

مزایا و معایب سیستم کدکم

بی‌تردید استفاده از تکنولوژی‌های جدید مزایا و معایبی به همراه دارند. در موارد زیر مزایا و معایب ساخت این ابزار پیشرفته را بررسی می‌کنیم:

مزایا

بهینه‌سازی مواد اولیه مورد استفاده

سرعت بالا در زمان ساخت رستوریشن‌های دندان

حذف تمام مراحل سنتی برای ساخت و قالبگیری دندان

کنترل عفونت توسط این ابزار

ارتقا سطح بهداشت و پیشگیری از قرارگیری در معرض آلودگی‌ها

راحتی استفاده از آن هم برای بیمار و هم برای دندانپزشک

افزایش دقت و کیفیت ساخت رستوریشن‌های دندانی

ساخت دندان تنها در یک جلسه

معایب

افزایش هزینه‌های دندانپزشکی

حساسیت دستگاه

دارای محدودیت در اسکن

عدم وجود تکنسین‌های با تجربه در این حوزه

راههای ارتباطی برای دریافت مشاوره، هماهنگی وقت ویزیت، استعلام قیمت و سایر خدمات دندانپزشکی زیبایی مطب دکتر مهدی کریمی 

تفاوت‌های CAD-CAM با دندانپزشکی سنتی

میان این تکنولوژی و روش‌های سنتی دندانپزشکی تفاوت‌های فاحشی وجود دارد. این تفاوت‌ها روش جدید را نسبت به دیگر روش ها متمایز جلوه می‌دهد. دندانپزشک با کمک این ابزار مراحل ساخت محصول ترمیمی را در کمترین زمان انجام می‌دهد. اما با روش‌های سنتی تولید محصول زیر نظر لابراتورهای دندانسازی تا چندین روز زمان‌بر است.
ضمنا ساخت محصول با استفاده از تکنولوژی کد کم کیفیت بالایی دارد و دقت و ظرافت در مراحل اجرایی دوچندان می‌شود.

کلام آخر

اگرچه بهره‌مندی از دندانپزشکی دیجیتال CAD-CAM هزینه‌بر است و نیاز به تجهیزات گران‌قیمت دارد، اما بسیاری از کارهای دندانپزشکی را راحت‌تر کرده و به دقت اجرایی دندانپزشکان می‌افزاید. این تکنولوژی پیشرفته شامل مراحل مختلفی است؛ از آماده‌سازی دندان گرفته تا اسکن، حضور پررنگی دارد و کمک می‌کند ظاهری بسیار شبیه دندان طبیعی طراحی شود.

سوالات رایج دندانپزشکی دیجیتال یا CAD-CAM

1. هزینه استفاده از دندانپزشکی دیجیتال CAD-CAM چقدر است؟

بیماران برای استفاده از این تکنولوژی در زمینه ساخت رستوریشن های دندانی باید نسبت به روش‌های سنتی هزینه بیشتری بپردازند. البته پرداخت این هزینه موجب سرمایه گذاری برای ارتقای کیفیت کار می‌باشد.

2. چرا استفاده از کدکم پیشنهاد می‌شود؟

مزایای بی‌شماری برای این تکنولوژی تعریف می‌شود که مهم‌ترین آن صرفه جویی در زمان و افزایش دقت در مراحل قالب گیری و ساخت پروتزها است.

اگر در مورد مقاله بالایی سؤال یا دیدگاهی دارید، لطفا آن را از طریق فرم ارتباطی زیر کامنت کرده و با دیگر بازدیدکنندگان سایت دکتر مهدی کریمی به اشتراک بگذارید.

راههای ارتباطی برای دریافت مشاوره، هماهنگی وقت ویزیت، استعلام قیمت و سایر خدمات دندانپزشکی زیبایی مطب دکتر مهدی کریمی 

دکتر مهدی کریمی- دندانپزشک زیبایی و ایمپلنتولوژیست

دکتر مهدی کریمی دندانپزشک زیبایی، ایمپلنتولوژیست، فلوشیپ زیبایی از دانشگاه جنوا (Geneova) ایتالیا و فلوشیپ لیزر دندانپزشکی از دانشگاه آخن (Aachen) آلمان می باشند و از سال 1389 به صورت حرفه‌ای در زمینه دندانپزشکی زیبایی مشغول به فعالیت بوده و در جهت افزایش دانش و تخصص خود در اکثر دوره‌های زیبایی و ایمپلنت دندانی شرکت نموده‌اند.