رادیوگرافی دندان و انواع آن

رادیوگرافی دندان- دکتر مهدی کریمی

رادیوگرافی دندان یا همان تصویر برداری با اشعه ایکس، راهکاری اثربخش برای تهیه تصاویر دقیق از دندان‌ها و فک است. این روش شامل پرتوهای نامرئی حاوی انرژی است که نوعی تشعشع ایجاد کرده و پس از عبور از ناحیه‌ای از بدن، تصاویر روی فیلم یا مانیتور نمایش داده می‌شود.

اشعه‌های تابش شده به شکل‌های متفاوتی جذب می‌شوند و قسمت‌های متراکم بدن مانند استخوان‌ها و دندان‌ها، بیشتر اشعه را جذب می‌کنند. به همین خاطر، قسمت‌های متراکم بدن به صورت نواحی سفید در تصویر نشان داده می‌شود. در حالی که قسمت‌های دیگر مانند اعصاب و عضله‌ها به رنگ خاکستری ظاهر می‌شوند.

چرا رادیوگرافی دندان انجام می‌شود؟

انجام رادیوگرافی دندان در ابتدای اکثر درمان‌های دندانپزشکی برای بررسی شرایط دندان‌ها توصیه می‌شود. در حالت کلی ممکن است در برخی مواقع که مشکلی ایجاد شده یا درمان خاصی دنبال می‌شود، بیشتر به اشعه ایکس نیاز پیدا کنید.

رادیوگرافی دندان

عواملی که بر تعداد دفعات انجام رادیوگرافی دندان تاثیرگذار است، عبارتند از :

سن

سلامت دهان و دندان

سابقه بیماری لثه یا پوسیدگی

چه زمانی نیاز به تصویر اشعه ایکس دندان داریم؟

اگر بیمار جدید هستید، احتمالا تحت اشعه ایکس قرار خواهید گرفت. زیرا دندانپزشک تنها با کمک این راهکار می‌تواند از وضعیت سلامتی دهان و دندان شما باخبر شود؛ مخصوصا زمانی که دندانپزشک هنوز تصویری از دندان شما را در اختیار ندارد.

دندانپزشکان اطلاعات مهمی را برای برنامه‌ریزی درمان اثربخش دندان، از راه عکس ‌برداری دریافت می‌کنند و به شناسایی موارد زیر می‌پردازند:

تعداد، اندازه و موقعیت دندان‌ها

سطح پوسیدگی دندان‌ها

از دست دادن استخوان ناشی از بیماری پریودنتال

عفونت دندان

شکستگی فک

مشکلات انسداد

ضایعات فک

ناهنجاری‌های دندان و استخوان فک

راههای ارتباطی برای دریافت مشاوره، هماهنگی وقت ویزیت، استعلام قیمت و سایر خدمات دندانپزشکی زیبایی مطب دکتر مهدی کریمی 

هر چند وقت یک بار از رادیوگرافی دندان استفاده کنیم؟

نوع و دفعات رادیوگرافی دندان به نیاز فرد بستگی دارد و براساس معاینه و عوامل خطرساز این موضوع مشخص می‌شود. معمولا اگر بیمار جدید هستید، برای تعیین سلامتی دهان و دندان و شناسایی تغییراتی که قرار است در آینده رخ دهد، عکس برداری تجویز می‌شود.

معمولا موارد زیر نشان دهنده نیاز افراد به عکس برداری را مشخص می‌کند:

سن و مراحل رشد

مشاهده علائم بیماری دهان

خطر پوسیدگی دندان و بیماری پریودنتال

ارائه یافته‌های بالینی و سلامت دهان

انواع رادیوگرافی دندان

انواع مختلفی از تصویر بردای با اشعه ایکس دندان وجود دارد که با کمک گیرنده‌هایی همچون فیلم، حسگر یا صفحه عکس برداری داخل دهان انجام می‌شود.

پری اپیکال

این مدل به بررسی تاج و ریشه دندان‌ها و سلامت استخوان اطراف ریشه دندان‌ها می‌پردازد.

رادیوگرافی پری اپیکال دندان

OPG

با کمک این مدل عکس برداری دندان‌های بالا و پایین از نظر پوسیدگی، وضعیت پرکردگی، رسوبات جرم و سطح سلامت استخوان‌های اطراف دندان‌ها بررسی می‌شود.

رادیوگرافی OPG

اکلوزال

این عکس قوس دندانی فک بالا یا پایین را هدف قرار می‌دهد و برای ارزیابی ضایعات فک و استخوان مناسب است.

رادیوگرافی اکلوزال دندان

سفالومتری

کل سر از نمای جانبی یا قدامی(جلویی) نشان داده می‌شود و معمولا برای شروع درمان ارتودنسی و مشاهده رابطه بین دندان‌ها، فک‌ها و قاعده جمجمه مناسب است.

رادیوگرافی سفالومتری

سی تی پرتو مخروطی (CBCT)

نمای سه بعدی از دندان‌ها، فک‌ها و استخوان‌های جمجمه را تشکیل می‌دهد. ابعاد دقیق استخوان، موقعیت دقیق دندان‌های نهفته و محل دقیق آسیب‌ها در داخل استخوان‌ها قابل مشاهده است.

رادیوگرافی CBCT دندان

آمادگی لازم برای عکس برداری با اشعه ایکس دندان

اشعه ایکس نیاز به آمادگی خاصی ندارد. برای این کار روی صندلی مورد نظر می‌نشینید و در صورت نیاز پوشش مناسب را می‌پوشید. سپس دستگاه اسکن در کنار سر قرار می‌گیرد و تصویر برداری انجام می‌شود. معمولا اتاق تصویر برداری جدا است و اقدامات لازم خارج از درمان‌های دندانپزشکی انجام می‌شود.

راههای ارتباطی برای دریافت مشاوره، هماهنگی وقت ویزیت، استعلام قیمت و سایر خدمات دندانپزشکی زیبایی مطب دکتر مهدی کریمی 

خطرات اشعه ایکس چیست؟

خطرات رادیوگرافی دندان ناچیز است ولی باید اصول ایمنی و حفاظتی برای بیمار از قبیل گردنبند تیروئید و پیش‌بند سربی استفاده شود. از آنجائی که میزان دوز اشعه رادیوگرافی‌های دندان کم است احتمال بروز عوارض کمتر می‌باشد ولی در هر صورت باید اصول ایمنی و محافظتی اشعه، با توجه به خطرناک بودن اشته ایکس برای تمام بیماران انجام شود.

اکثر مراکز تصویربرداری برای افزایش ایمنی، میزان قرارگیری در معرض نور را تا حد ممکن پایین نگه می‌دارند. دندانپزشک نیز تنها از اشعه برای ارزیابی ناحیه هدف استفاده می‌کند و مدت زمانی که فرد زیر این اشعه قرار دارد بسیار کم است.

کلام آخر

رادیوگرافی دندان یکی از اقدامات و برنامه‌های دقیق و منظم درمان‌های دندانپزشکی است که به بررسی سلامت کلی دندان‌ها کمک می‌کند. این کار جزء جدایی ناپذیر و مؤثر در درمان‌های مختلف دندانپزشکی است و نباید از انجام آن غافل شد.

اگر در مورد مقاله بالایی سؤال یا دیدگاهی دارید، لطفا آن را از طریق فرم ارتباطی زیر کامنت کرده و با دیگر بازدیدکنندگان سایت دکتر مهدی کریمی به اشتراک بگذارید.

راههای ارتباطی برای دریافت مشاوره، هماهنگی وقت ویزیت، استعلام قیمت و سایر خدمات دندانپزشکی زیبایی مطب دکتر مهدی کریمی 

دکتر مهدی کریمی- دندانپزشک زیبایی و ایمپلنتولوژیست

دکتر مهدی کریمی دندانپزشک زیبایی، ایمپلنتولوژیست، فلوشیپ زیبایی از دانشگاه جنوا (Geneova) ایتالیا و فلوشیپ لیزر دندانپزشکی از دانشگاه آخن (Aachen) آلمان می باشند و از سال 1389 به صورت حرفه‌ای در زمینه دندانپزشکی زیبایی مشغول به فعالیت بوده و در جهت افزایش دانش و تخصص خود در اکثر دوره‌های زیبایی و ایمپلنت دندانی شرکت نموده‌اند.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × 1 =